[...] jerozolimskie Karczochy są bogate w błonnik i mają niski indeks glikemiczny, co pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Zawierają około 1,6 g błonnika pokarmowego na 100 g. Spożywanie tego włóknistego warzywa może zwiększyć liczbę dobrych bakterii w jelitach. Czosnek Czosnek to kolejne źródło prebiotyków, które wspomaga wzrost [...]
[...] ma zbliżony do mleka krowiego - podobna ilość węglowodanów (w tym także cukru) i tłuszczu. Różnicą jest jednak ilość białka. W mleku krowim jest go zwykle około 3-4 g w 100 ml a w tym przypadku zaledwie 0,6 g. Zwykle jednak napoje tego typu nie stanowią głównego źródła białka, zatem nie ma problemu, jeśli reszta naszej diety jest odpowiednio [...]
Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]
[...] A zwycięstwo w pierwszych zawodach bikini jedynie zaostrzyło jej apetyt na zdobywanie kolejnych trofeów. To w tym momencie zdecydowała, że fitness będzie tym, na czym skupi 100 procent swojej uwagi. Realizując założony cel, zrobiła certyfikat na trenera osobistego i specjalistę do spraw odżywiania. Przez ostatnie lata stała się ikoną fitness w [...]
[...] dla kobiet. Załóżmy, że ktoś zjadałby kilogram sera żółtego dziennie. OK, dostałby 15 mg annato. Jak to się ma do spożywania 69 mg na kg masy ciała 6900 mg dziennie dla 100 kg mężczyzny? U ludzi testowano dawki wynoszące 750-1000 mg. Nie tylko nie stwierdzono, by annato szkodziło, ale przy gigantycznej dawce grama substancji (podanej [...]
[...] przez 20 tygodni Dla przypomnienia: Olej sojowy dostarcza głównie kwasów omega-6 (wielonienasyconych; PUFA) i omega-9 (jednonienasyconych; MUFA). Razem jest ich ~76 g w 100 g produktu. Zawiera też trochę jednego z kilku kwasów omega-3 i ok. 12 g w 100 g tłuszczów nasyconych. Smalec składa się głównie z kwasów nasyconych (~46,5 g w 100 g), ma [...]
Okres po wysiłku fizycznym jest dla organizmu stanem, kiedy następuje wzmożona aktywność metaboliczna, nazywana „oknem anabolicznym”. Jest to czas, w którym to następuje nieco silniejsza odpowiedź hormonalna, wspomagająca kompensowanie składników energetycznych, na potrzeby budulcowe naszego ciała. Oznacza to, że po treningu funkcje anaboliczne [...]
Osoby kontrolujące spożycie kalorii z roku na rok napotykają coraz większe ułatwienia. Taki bonus, otrzymują również fani meksykańskiej kuchni i to wcale w nie mniej atrakcyjnej kompozycji smakowej. Wykwintny, pikantny, pomidorowo-paprykowy sos oferowany jako dip lub Salsa Mexicana, doczekał się odsłony w wersji fit. Bez tłuszczu, minimum kalorii [...]
Jogurty cieszą się ogromną popularnością, o czym świadczy chociażby ilość i szeroki wybór jogurtów, jakie znajdują się w sklepach. Nic dziwnego! Jogurt ma kremową konsystencję, dzięki czemu może stanowić alternatywę lub dodatek do deserów, świetnie komponuje się z płatkami, może stanowić również bazę do wszelkiego rodzaju sosów. Ile tak naprawdę [...]
Pewnie nie raz znalazłeś się w sytuacji, gdy musiałeś zjeść lub kupić sobie coś do jedzenia w pośpiechu. Brak czasu na przygotowanie zbilansowanego posiłku bogatego w wartości odżywcze sprawia, że sięgamy po kiepskiej jakości przekąski, które mogą zrujnować naszą dietę. Dlaczego warto sięgnąć po Fitking Delicious Bar? 1. Dostarcza [...]
Okres budowania masy mięśniowej wbrew pozorom nie jest prosty. Jest to bardzo złożony i trudny okres, który powinien zostać dobrze przemyślany. Niestety, zarówno redukcja, jak i masa nie przychodzi szybko. Budując masę mięśniową, po pierwsze powinniśmy zadbać o odpowiedni bodziec dla wzrostu mięśni w postaci treningu. Kolejną kwestią jest dobra [...]
Do niedawna rola jelit nie była w pełni doceniana. Kojarzyły się one głównie z funkcjonowaniem układu pokarmowego, bo to dzięki nim nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Zaburzona praca jelit to nie tylko wzdęcia, biegunki czy zaparcia - jest to problem całego organizmu, który nagle ma deficyt [...]
[...] i nadziane dowolnymi dodatkami. Stanowi dobre źródło magnezu, potasu, żelaza, wapnia i witamin, takich jak witamina A, B6 i C. Bakłażan ma mało kalorii (zaledwie 25 kcal w 100 g), ale za to sporo błonnika. Grzyby Grzyby to nie tylko świetny dodatek do mięs, ale także jego zamiennik. Bardzo popularne jest wykorzystywanie ich jako zamienniki [...]
[...] taką, która wiąże się z niekorzystnymi następstwami dla zdrowia i życia, uznaje się wartość poniżej 54 mg/dl. Normalnie stężenie glukozy we krwi mieści się w granicach 80-100 mg/dl. Ustrój człowieka nie toleruje nadmiernego spadku stężenia cukru we krwi. Jest to jeden z krytycznych parametrów, np. oprócz utlenowania krwi, jej ciśnienia czy pH. [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
Owoce jagodowe nazywane są czasami "słodyczami natury". Piękna i zarazem właściwa nazwa. Ich naturalna słodycz jest zdrowym substytutem deseru! Owoce jagodowe występują w różnych odcieniach, od jasnoczerwonego do głębokiego i nasyconego fioletu. I chociaż wszystkie przynoszą korzyści zdrowotne, to każdy ma swoje własne, odrębne właściwości i inną [...]
[...] z grupy B, magnezu, żelaza, wapnia i przeciwutleniaczy. Wyróżnia się wysokim poziomem manganu (przeciwutleniacz). Komosa ryżowa bogata jest również w błonnik (7 g błonnika/100 g). Komosa ryżowa jest bezglutenowa, dzięki czemu spożywać mogą ją osoby z nadwrażliwością na to białko. Czarny ryż Czarny ryż posiada o wiele lepsze właściwości [...]
[...] Szybko i tanio można zbadać stężenie insuliny na czczo oraz glukozy na czczo. Jakie powinno być stężenie glukozy? Normalnie stężenie glukozy nie powinno przekraczać 100 mg/dL. Uwaga, w starszych wydaniach książek (np. w 10. edycji angielskojęzycznej i w pierwszym polskim tłumaczeniu z 2013 r., które opiera się na 10. edycji) norma dla [...]
[...] tego typu: 80 g kaszy jaglanej, 150 g pieczonej piersi z kurczaka, sałatka warzywna na bazie kapusty kiszonej, cebuli z dodatkiem oliwy z oliwek 80 g ryżu brązowego, 150 g łososia pieczonego, sałatka z pomidorów i papryki 200 g gotowanych ziemniaków, 100 g wątróbka drobiowa duszona, plus deser kefir z pokrojonym bananem i rodzynkami.